OSNOVNI SAVET ZA SMANJENJE POTROŠNJE GORIVA OD 3% DO ČAK 10%, PNEUMATICI!

0
Neki su upoznati sa činjenicom da pritisak u gumama na vašem automobilu manji od propisanog utiče na povećanu potrošnju goriva. Svako može ovaj savet da primeni, koristan je za sve vozače i primenjiv na svim vrstama vozila. Gume koje imaju 1 bar niži pritisak od propisanog mogu povećati potrošnju i do 10%, odnosno za auto koji troši oko 8 L trošak je veći oko 1 € na pređenih 100 km. Za prosečnog vozača koji godišnje pređe 10000ꟷ15000 km ušteda je jasna. Pored veće potrošnje, automobil sa ovakvim pneumaticima gubi na performansama i nivou bezbednosti:
Lošija upravljivost pogotovo kod naglih promena pravca (na testovima se pokazalo da auto koji može da prođe kroz krivinu maksimalnom brzinom od 75 km/h sa izduvanim gumama već na 65 km/h izleće sa staze)
Sporije ubrzavanje
Brže habanje i nepravilna istrošenost nagazne površine gume
Dovoljno je da dva puta mesečno proverite pritisak, a do smanjenja pritiska kod ispravnih pneumatika može doći pri jakim udarcima, najčešće na dubljim kraterima, kojih u našoj zemlji ima u izobilju, kao i ukoliko imate naviku da prelazite preko ležećih policajaca bez ozbiljnijeg „prilagođavanja brzine“. Pritisak, naravno, može smanjiti i neki neostvareni predsednik kućnog saveta u penziji koji je rešio da svoju karijeru bivšeg vodnika JNA nastavi na lokalnom parkingu, što se lakše primeti jer je guma često skroz izduvana, ali to je neka druga priča…
Podelite sa prijateljima

Comments are closed.