KAKO RENOVIRATI STAN SA OGRANIČENIM BUDŽETOM?

0

Renoviranje stana zna da bude vrlo stresno, a neretko i skupo iskustvo. Ukoliko i sami želite da osvežite svoj dom, sigurno ste u potrazi za savetima o tome kako da to i učinite na što bolji, a istovremeno povoljniji način i tako ostanete u granicama planiranog budžeta.

Istražili smo umesto vas i došli do nekoliko saveta o tome kako da renovirate stan sa ograničenim budžetom. Pročitajte ih u narednim pasusima i saznajte kako da osvežite svoj dom, a da zaobiđete nepotrebne troškove.

Renoviranje kuhinje – restaurirajte šta možete

Kuhinja i kupatilo su prostorije za koje je poznato da zahtevaju najviše ulaganja prilikom renoviranja. Ipak, nekada je i “jeftinije” uložiti više, kako bi se obezbedio kvalitet i veća dugovečnost nameštaja i ostalih elemenata.

Pouzdani aparati koje želite u Vašoj kuhinji, na primer, definitivno nisu nešto na čemu treba štedeti. S druge strane, ako kuhinjske elemente želite da zamenite samo zbog njihovog staromodnog izgleda ili par oštećenja, koja ne smetaju funkcionisanju samih elemenata – razmislite o njihovoj restauraciji, pre nego kupovini i izradi novih. 

Restauracija od istog komada nameštaja može učiniti to da on izgleda kao potpuno nov i drugačiji, a cena je znantno niža nego u slučaju kupovine i izrade novih kuhinjskih elemenata. 

Šta možete – uradite sami

Uz mnoštvo blogova i vlogova, kao i tekstova na lako dostupnom Internetu, vrlo jednostavno možete naučiti male trikove koji vam prilikom renoviranja stana mogu uštedeti određenu količinu uloženih sredstava.

Zato počnite da istražujete načine i trikove za samostalne radnje koje možete primeniti kako biste renovirirali određene delove i elemente u stanu. Na primer, ako imate rupe u zidovima, sami ih možete “zakrpiti” bez mnogo veštine i znanja, a čak možete i ofarbati zidove. Sve što je potrebno su dobro informisanje, malo volje i istraživanje na temu “uradi sam”.

Potražite savete od ljudi koji su skoro prošli renoviranje stana

Konsultacije sa ljudima koji su skoro renovirali stan više su nego preporučljive. Oni će vam ispričati sve trikove o renoviranju, preporučiti majstore i agencije koje se bave ovim, a čijim su rezultatima, kao i cenom usluga zadovoljni.

Osim toga, korisno je napraviti čitav plan renoviranja i predvideti na šta ćete koliko sredstava potrošiti i pre samog ulaska u avanturu zvanu “renoviranje”. I u vezi sa tim možete se konsultovati sa onima koji su skoro prošli kroz renoviranje stana. Ovo će omogućiti da lakše pratite troškove i držite se u granicama planiranog budžeta.

Obratite pažnju na detalje prilikom renoviranja

Male stvari mogu učiniti veliku promenu kod renoviranja stana. Na primer, promena lustera ili plafonjera može potpuno osvežiti prostor, a ne iziskuje velike troškove. 

Isto je i sa promenom, na primer, ukrasnih jastuka ili slika na zidovima. Zato obratite pažnju na detalje koje možete promeniti u stanu i tako potpuno osvežiti izgled doma, bez velikih troškova za renoviranje i menjanje većih komada nameštaja. 

valjak-krecenje-farbanje-renoviranje-stan-uradi-sam

foto: Pixabay

Zidovi i podovi ključni za svako renoviranje

Kada je u pitanju renoviranje stana, obnova podova (parketa i pločica), kao i farbanje zidova definitivno su ključni i ne treba da ih izbegnete kako biste uštedeli. Naravno, ako ste pločice u kupatilu stavili skoro i ništa im ne fali, nema potrebe da ih menjate.

Krečenje zidova i plafona na svakih nekoliko godina preporučuje se čak i zbog higijenskih razloga, iako možda estetski oni nemaju nedostataka. Zato nemojte “preskakati” ovo prilikom renoviranja stana i obavezno uključite i ove aktivnosti u svoj plan obnove doma.

Temeljno istražite ponude prodavnica nameštaja

Ukoliko budete kupovali nameštaj bez temeljnog istraživanja svih ponuda prodavnica, može se desiti da potpuno bespotrebno imate veće troškove. Dok neki nameštaj stvarno predstavlja kvalitetniju opciju, pa zato ima i višu cenu, drugi može izgledati vrlo slično kao u drugoj prodavnici, kvalitet se uopšte ne mora razlikovati, a ima višu cenu.

Zato je važno da pre nego što krenete sa kupovinom nameštaja dobro istražite asortimane prodavnica nameštaja i upoznate se sa njihovom ponudom. Nameštaj kupujte pametno i istražite reputaciju brendova kako biste znali i koji kvalitet nameštaja možete očekivati. 

Uz ove savete, sigurni smo da će renoviranje stana sa ograničenim budžetom proteći mnogo lakše i jednostavnije, a da ćete rezultatima, ali i količini potrošenih sredstva, biti jednako zadovoljni.

PROČITAJ JOŠ: NAMEŠTAJ I ENTERIJER

Share.

Comments are closed.