UKOLIKO SE GREJETE NA DRVA, NIPOŠTO NE BACAJTE PEPEO – KOJE SU KORISTI?

0

PEPEO – Ukoliko se u vašem domu grejete na drva, verovatno imate i veliku količina pepela, sa kojom često ne znate šta ćete. Veoma je bitno znati da je pepeo od ogrevnog drveta korisna stvar koju možete upotrebiti na više načina i da ga nipošto ne bacate.

Jedna od mnogobrojnih upotreba jeste kako prihrana za zemlju i za povećanje kiselosti zemljišta, što poljoprivrednici najbolje znaju. Pepeo takođe prija biljakama koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, bijeli luk, ali i ruže. Jednostavno pre nego što posadite ove biljke, dodajte četvrtinu šolje pepela u zemlju.

Ukoliko pepeo pomeštate sa vodom i ostavite ga nekoliko dana da odstoji, dobićete ceđ. Ova mešavina je odlična za čišćenje odeće, podova, srebra, rđe sa mermernih površina. Ukoliko napravite gušću varijantu ceđi, nešto nalik pasti, možete je iskoristiti za skidanje fleka sa nameštaja. Još jedna upotreba jeste sapun od ceđi koji je odličan za osobe koje imaju masnu kosu. Smesu pepela i vode možete i ostaviti da stoji u stanu kako bi povukao neprijate mirise.

Pojedine štetočine koje mogu napasti vašu baštu, kao što su puževi i razni insekti, nikako ne podnose pepeo, te ga možete iskoristi da ih oterate uz pomoć ovog otpatka. Isto važi i kada su u pitanju mravi.

Takođe, ukoliko pomešate pepeo i sirće i napravite pastu, njom možete namazati vaše kućne ljubimce kako bi ih očistili od buva. Naravno, moraćete ih nakon toga i okupati.

Izvor: Novosti, Pressbalkan

Pročitajte još: KUĆA

Share.

Comments are closed.