UŠTEDA VODE – JEFTIN, MALI I EFIKASAN

0

Perlator2 Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da smanjimo potrošnju vode jeste korišćenje štednih perlatora. Neobično ime za sasvim običan deo koji svako od nas može samostalno da ugradi i zameni bez dodatnih troškova koje naplaćuju vodoinstalateri. To je u stvari raspršivač koji se montira na izlaznom delu slavine. Njegova uloga jeste da pročišćava vodu, filtrira nečistoće, a ujedno i formira pravilan mlaz vode. Ugradnjom perlatora smanjuje se protok i tople i hladne vode, tako da jednim uređajem štedimo vodu, a i smanjujemo potrošnju elektične enrgije. Koliko je efikasan govore sledeći podaci: maksimalan protok vode na česmi bez perlatora je 20 l u minuti dok standardni perlator smanjuje protok na 10ꟷ13 l u minuti. Instaliranjem štedljivih perlatora možemo smanjiti protok na 6ꟷ8 l u minuti. Ovo nam donosi uštedu u desetinama hiljada litara vode godišnje.

Mešanjem vode i vazduha iz slavine protok vode se smanjuje i više od 50%. Pored toga, perlator ublažava mlaz vode, koji postaje prijatniji za ruke ili telo dok se tuširate. Protokom vode u njemu se stvara pritisak koji usisava vazduh kroz otvore na telu perlatora, vazduh biva pomešan s vodom i takva mešavina ističe iz slavine.

Uređaj praktično ne može da se pokvari jer na njemu ne postoje pokretni delovi. Pošto je voda kod nas tvrda, najčešći problem jeste kamenac, a to se otklanja redovnim održavanjem, tj. čišćenjem. Uglavnom svaka domaćica zna postupak čišćenja kamenca, ali za svaki slučaj ćemo napisati: skinite perlator, rastavite ga, pa potopite u činiju sa sirćetom. Ostavite ga preko noći, a ujutru ga dobro isperite pod mlazom vode, sastavite i vratite na česmu.

Pokretni raspršivač s nastavkom:

perlatorOvaj uređaj najviše možete primeniti u kuhinji. Pored toga što štedi vodu, možemo ga usmeravati kako nama odrovara, što je vrlo zgodno pri pranju zamašćenog posuđa ili zagorele tepsije (korisno za mlade domaćice).

Podelite sa prijateljima

Comments are closed.