KAKO DA NE BACATE NOVAC U KANTU NA KRAJU RUČKA?

0

Dešva se da se pri pripremi hrane pretera sa potrebnim količinama, a onda dolazi najčešće do bacanja namirnica ili njihove pogrešne upotrebe. Mnogi ne vole da jedu hladne obroke i kada se dođe do podrevanja ostataka veliki broj namirnica koje se koriste skoro svakodnevno završi u kanti. Ovo je iz razloga što nije preporučeno, iz zdravstvenih razloga, podgrevati određene namirnice.

Preporuka je da se sledeće namirnice spremaju u manjim količinama kako biste izbegli nepotrebno bacanje i rasipanje novca, jer njihovo podgrevanje nije preporučeno.

Pečurke

Sve pečurke sadrže proteine koje mikroorganizmi i enzimi mogu lako da unište. Podgrejane pečurke takođe izazivaju probavne tegobe.

Krompir

Na krompiru koji dugo stoji, pa i da planirate hladnog da jedete, mogu se razviti bakterije. Što se tiče grejanja krompir gubi nutritivna svojstva, tako da neretko završi u kanti.

Pirinač

Termički obrađen pirinač koji dugo stoji na sobnoj temperaturi može dovesti do pojave štetnih jedinjenja koja kasnije prouzrokuju povraćanje i dijareju.

Piletina

Piletina je jedan od glavnih izvora proteina i upravo zbog toga je ne treba podgrevati. Svim proteinima se menja struktrua pogrevanjem, te izazivaju probavne probleme.

Spanać

Spanać je namirnica za koju se naučnici i dalje nisu usaglasili da li se sme podgrevati ili ne. Prvenstveno se mislilo da je zagrevanje opasno zbog pretvaranja nitrata u nitrite i potom u nitrozamine koji su kancerogeni. Međutim, poslednja istraživanja pobijaju ove tvrdnje, te još uvek nisu usaglašeni.

POGLEDAJ JOŠ: HRANA I PIĆE

Share.

Comments are closed.