ZA SLAVU ILI POST – POSNA SALATA OD 400 DO 900 DINARA

0

Kako se veći deo našeg kolektiva sprema za slavu tokom velikog posta, u kancelariji se već neko vreme priča o pripremi slavske trpeze i izdvajanju novca za pristojan ručak. Već na početku se pojavilo pitanje: kupovno ili domaće?

Poručujući hranu kod ketering kompanija, primetili smo da nijedna salata, mrsna ili posna, nije ispod 1.000 dinara po kilogramu, a svi znamo da kupovno nije ni prići onome što sami napravite. Prvenstveno zbog izbora namirnica, jer se te salate spremaju na veliko, pa je kvalitet sastojaka i začina na nezavidnom nivou, jer gde bi inače bila njihova zarada!? Stoga smo mi organizovali ‘radnu akciju’, obišli markete i zamenili laptop i tastaturu radom u kuhinji. Zadatak je bio: posna salata od 400 do 900 dinara. Pored toga, ovo je bio odličan povod da se dokopamo salate kojom nas koleginica Milica uvek počasti za slavu, ali je recept, do sada, bio vojna tajna.smanjitroskove.rs - INTERESANTNE I UKUSNE POSNE SALATE (u tekstu)
Ukoliko služite salate za slavu, mere su za 8 do 10 ljudi (osim salate s morskim plodovima), a ukoliko se spremaju kao poseban obrok, mere su za 4 osobe. Preporučujemo da ih servirate na slanim krekerima ili tost-hlebu, izgleda lepše, a i praktičnije je. Evo šta smo spremali za vas, ali i za nas, na opštu radost svih kolega:

smanjitroskove.rs - INTERESANTNE I UKUSNE POSNE SALATE (u tekstu plodovi rusko srpska)SRPSKO-RUSKA POSNA SALATA
Naziv je dobila jer je njen sastav sličan sastavu ruske salate, a umesto majoneza dodaje se ajvar. Ako od ukućana niste uspeli da sačuvate jednu teglu ajvara, pogledajte dole navedenu tabelu i vidite gde ga možete kupiti najpovoljnije.Procenjen budžet: 400 dinara.

Biće vam potrebno:

 • 1 pakovanje zamrznutog povrća za rusku salatu (precrtajte ovo ukoliko imate svoju baštu)
 • 1 pakovanje zamrznutog kukuruza šećerca
 • 350 g ajvara

Priprema: Skuvati povrće, pa kad se ohladi, dodati ajvar i začiniti po ukusu.

smanjitroskove.rs - INTERESANTNE I UKUSNE POSNE SALATE (u tekstu plodovi tunjevina kikiriki)SALATA S TUNJEVINOM I KIKIRIKIJEM
Ako ipak želite salatu s majonezom, spremili smo jednu s tunjevinom i kikirikijem, za koju smo ubeđeni da će mnogi tražiti recept (vojna tajna!), jer je zaista neverovatno ukusna po oceni svih koji su je probali, a kod nas u firmi je nestala sa stola u roku od 3 do 5 minuta. Procenjen budžet: 800 dinara.

Biće vam potrebno:

 • 3 konzerve tunjevine
 • 150 g neslanog pečenog kikirikija
 • 100 g susama
 • 250 g posnog majoneza
 • 3 kisela krastavca, sok od 1 limuna

Priprema: Propržiti susam u suvom tiganju i ostaviti ga da se ohladi. Pomešati tunjevinu, samleveni (ili izdrobljeni) kikiriki, kockice krastavca, majonez i susam, pa ostaviti da se dobro ohladi.

Susam i kikiriki preporučujemo da kupujete u zdravoj hrani, zato što je susam za količinu od 100 g u zdravoj hrani jeftiniji za 10 dinara, a kikiriki za 30 dinara.

.

smanjitroskove.rs - INTERESANTNE I UKUSNE POSNE SALATE (u tekstu plodovi mora)

POSNA SALATA S PLODOVIMA MORA
Za dašak Mediterana spremili smo klasičnu salatu s morskim plodovima. Veoma lepo izgleda, hranljiva je, egzotična i nema mnogo kalorija (što će posebno obradovati gošće). Procenjen budžet: 870 dinara.

Biće vam potrebno:

 • 1 zelena salata, 300 g rukole (ako ne volite rukolu, povećajte količinu zelene salate)
 • 0.5 kg zamrznutih morskih plodova (ako volite lignje, dodajte nekoliko narezanih komada)
 • 1 veći paradajz ili nekoliko čeri paradajza, 1 limun, 2 čena belog luka, nekoliko maslina, maslinovo ili suncokretovo ulje, začini po ukusu

Priprema: Salatu izrezati na trake, a morske plodove kuvati oko 5 minuta, nakon toga sve prodinstati na ulju (dovoljno je 2ꟷ3 kašike), sipati 50 ml belog vina (vi koji ne kuvate na poslu, možete i popiti malo uz spremanje) i potom dodati beli luk i prodinstati još 5 minuta. Predlog za serviranje: na isečenu zelenu salatu i rukolu staviti morske plodove i ukrasiti paradajzom, maslinama i limunom.

Što se nas u portalu tiče, fotograf nije smeo da okrene leđa od stola da biste vi imali šta da vidite, jer čim je to uradio, sve je nestalo dok si rekao keks – sa salatom preko. 🙂

smanjitroskove.rs - INTERESANTNE I UKUSNE POSNE SALATE (u tekstu1)

Share.

Comments are closed.