KAKO PAMETNO RASPOLAGATI BUDŽETOM KADA VODITE FIRMU

0

Mnogo je preduzetnika koji imaju sjajne ideje, preduzetničke veštine, pa i vode izvrsne firme, ali često imaju problem u vezi sa time kako pametno treba da se raspolaže budžetom u slučaju vođenja biznisa. Ovo je neretko i faktor koji zna da zakoči odlične biznise i našteti njihovom poslovanju.

Saveti i ideje o tome kako bi preduzetnici pametno trebalo da raspolažu novcem vrlo su brojni, a samo nekoliko njih podelićemo sa vama u nastavku teksta. Evo kako pametno raspolagati budžetom kada vodite firmu. 

Ušteda na računima za poslovni prostor 

Rasveta u industriji je bitna za dobro poslovanje, koji god sektor biznisa bio u pitanju. Kada su u pitanju fabrike ili ogromni poslovni prostori, rasveta može da bude i glavni krivac za visoke račune koje preduzetnici moraju da plaćaju svakog meseca. 

Dobra vest je da se na rasveti može uštedeti uz jednostavni prelazak na LED osvetljenje, koje se koristi u sve većem broju poslovnih prostora. Osim toga, treba voditi računa o tome da se aparati upotrebljavaju samo kada moraju i preporučljivo je gasiti svetla, klima uređaje i druge uređaje i aparate po odlasku iz poslovnog prostora.

Ovako će se ostvariti značajna ušteda na računima, a smanjenje troškova se neće ni osetiti. Ovaj savet posebno je koristan za velike poslovne prostore i industrije, ali kada se godišnje obračunaju troškovi na račune – videćete da ostvaruje značajnu uštedu i u malim poslovnim prostorima. 

Jasno odvojiti lične od poslovnih troškova 

Mnogi preduzetnici, naročito oni koji vode mala preduzeća, ni posle više godina, pa i decenija poslovanja nisu uspeli da steknu veštinu odvajanja ličnih troškova od onih koji troše na poslovanje, a to se uglavnom odrazilo i na uspeh ili potencijal za širenje njihovih biznisa. 

Vrlo je korisno za svakog vlasnika biznisa da pri svakom prilivu zarade odvoji koliko će potrošiti na lične potrebe, a koliko će novca potrošiti na održavanje biznisa i potencijalno dodatno ulagati u njega. 

Iako mnogi preduzetnici uspeju da se snađu i izbore sa troškovima i pored nedostatka ove navike, ipak je mnogo sigurnije steći je – ovako će uvek imati jasno određenu granicu između finansiranja privatnog i poslovnog. 

Ulaganje u zaposlene može da bude isplativo

Dok neki biznisi zaista nemaju potrebe za visoko edukovanim zaposlenima, ili onima koji se na tržištu rada izdvajaju po drugom tipu visoke kvalifikovanosti, određene vrste firmi i kompanja najveći deo profita ostvaruju upravo na osnovu kvalifikovanosti zaposlenih i tome koliko su kvalitetni u svom zanimanju

Ipak, nesvesni toga koliko profita ovim putem mogu ostvariti, preduzetnici često štede upravo na radnicima – ne zapošljavaju visoko kvalifikovane jer zahtevaju veću platu, ne ulažu u edukacije i napredovanje svojih radnika i često nemaju jasan plan napredovanja koji može delovati vrlo motivišuće na zaposlene. 

Ulaganje u zaposlene može da bude i te kako isplativo, te definitivno treba da bude razmatrano prilikom osmišljavanja pametnog trošenja budžeta od strane vlasnika biznisa.

Početnici mogu uštedeti i na poslovnom prostoru

Svi koji tek uleću u svet preduzetništva traže i više mogućnosti za uštedu. Istovremeno, većina odmah poleti da iznajmi i opremi poslovni prostor. Činjenica je da ogroman broj poslova i biznisa mogu da funkcionišu i uz rad od kuće, posebno u samom početku.

Zato bi vlasnici biznisa trebalo da razmisle i o ovom načinu uštede. Nema sumnje da bi ovo, ukoliko za to postoji mogućnost, bila jedna od najpametnijih odluka kada je reč o raspolaganju ograničenim budžetom! 

Pametna kupovina proizvoda i usluga

Vlasnik biznisa nikad ne treba da kupi prvu stvar koju vidi, niti da napravi prvi dogovor o uslugama koji mu je ponuđen. Raspitivanje, istraživanje cena i pronalazak što boljeg, a povoljnijeg rešenja za svaku stvar u koju biznismen ulaže vrlo je korisno za pametno raspolaganje budžetom! 

Uz primenu ovih saveta, svaki vlasnik biznisa biće zadovoljniji svojim navikama u vezi sa trošenjem resursa, a firma će takođe osetiti dobrobiti od pametnog raspolaganja novcem! 

Pročitajte još: KOJA ĆE SE ZANIMANJA TRAŽITI POSLE EPIDEMIJE?

Share.

Comments are closed.